Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Konferens om klimat i Norrköping

Biogasanläggning i Lund. Foto: Petter Duvander
Biogasanläggning i Lund. Foto: Petter Duvander
Publicerad av
Jessica - 25 apr 2017

Norrköpings kommun arrangerade nyligen Cleantech Östergötland och initiativet Fossilfritt Sverige, en konferens med rubriken ”Fossilfritt Östergötland - möjligheter i en modernare morgondag” i Norrköping.

Temat för konferensen var hur klimatarbetet i hela regionen förenas med tillväxt och vilka möjligheter omställningen bort från fossila bränslen kan ge.

Det visades exempel på samverkan och nya innovationer från både näringsliv och offentlig sektor. Utmaningar diskuterades.

Det fanns även en paneldebatt om biogasens utmaningar och möjligheter där miljöminister Karolina Skog (MP) deltog samt kommunalråd Karin Jonsson (C), riksdagsledamot Betty Malmberg (M), regionråd Margareta Fransson, professor i industriell miljöteknik vid LiU Mats Eklund samt vice vd på Tekniska verken i Linköping Klas Gustafsson.

Under paneldebatten lyfte Klas Gustafsson bland annat betydelsen av teknikneutrala styrmedel och nackdelen med miljözoner som inte tillåter biogas, skriver Tekniska Verken i ett pressmeddelande.

- Det är glädjande att miljöministern idag sa att det är dags att titta på biogasen eftersom den hamnat i skymundan. Det blev tydligt i diskussionen hur biogasen bidrar positivt till hållbarhet inom många samhällssektorer, som exempelvis fossilfria transporter, resurseffektiv avfallshantering och tillgång till närodlade ekologiska livsmedel. Ett problem är dock att samhället försöker lösa ett problem i taget, sektor för sektor, det vill säga att man inte ser helheten och alla konsekvenser, säger Klas Gustafsson.

Annons

Annons

Annons