Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Villastaden får Sveriges första energisparhus

Illustrationsbild: HSB.
Illustrationsbild: HSB.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 apr 2017

HSBs radhus i Vallastaden är först i Sverige med att certifieras som energisparhus.

-Certifieringen innebär att radhusen har kvalitetssäkrats, det vill säga att vi byggt våra radhus i Vallastaden enligt internationella passivhusnormer. Certifikatet är utfärdat av Passiv House Institute, säger Anders Stjärnberg, VD på HSB Östergötland.

Radhusen har erhållit certifikatet Low Energy Building (Energisparhus)

- Det årliga uppvärmningsbehovet för radhusen är endast 21 kwh/m² och det totala energibehovet för husen inklusive varmvatten och el till drift av huset är beräknat till cirka 43 kwh/m² årligen. Det kan jämföras med gällande myndighetskrav som är 90 kwh/m² som maximal specifik energianvändning. Vi har alltså byggt hus som drar mindre än hälften av myndighetskravet, förklarar Tomas Eckerud, energiexpert på HSB Östergötland.

Radhusen producerar årligen cirka 63 kwh/m² via solenergi från solceller på radhustaken. Det gör att radhusen får ett överskott på cirka 20 kwh/m² årligen. Därmed klarar de även kraven för plusenergihus, enligt den svenska kravspecifikationen för bostäder som byggs enligt kriterierna för nollenergihus, FEBY 12. För att utnyttja förnyelsebar energi maximalt och förbättra komforten, är husen dessutom försedda med en slinga under husen som tar till vara energin i marken för att förvärma uteluften vintertid och kyla den sommartid.

Radhusen som blev färdigbyggda under mars, består av 5 rum och kök vardera.

 

Annons

Annons

Annons