Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 22 2018
Senaste Nytt

Höganäs AB sluter avtal med Cortus Energy

Foto: Höganäs AB
Foto: Höganäs AB
Publicerad av
Jessica Nejman - 18 apr 2017

Höganäs AB har slutit ett avtal med Cortus Energy med syfte att etablera en kontinuerlig leverans av förnybar energigas och andra energiprodukter i kommersiell skala, skriver Höganäs AB i ett pressmeddelande.

– Detta är ett viktigt och banbrytande steg på vår väg mot att använda förnyelsebara energikällor i vår produktion, säger Melker Jernberg, vd för Höganäs AB. Vi vill bidra till ett hållbart samhälle, och det innebär bland annat att vi minimerar våra koldioxidutsläpp. För att lyckas med det krävs innovativa lösningar, som testas i verklig produktion.

Samarbetet bedrivs ännu inom ramen för Probiostål, ett projekt finansierat av bland andra Jernkontoret via Energimyndigheten. Nu pågår projektering och förberedelser för att bygga upp en sex megawatt WoodRoll®-anläggning på Höganäs industriområde i Höganäs. I den förgasas biomassa till energigas.

När en WoodRoll®-anläggning förgasar biomassa uppstår så kallat grönt kol som en biprodukt i processen - ett åtråvärt material för Höganäs eftersom det skulle kunna ersätta delar av det kol som används som reduktionsmedel i produktionen av råpulver, (så kallad järnsvamp), skriver Höganäs AB.

– Vår typ av produktion ställer höga krav på både energislag och råmaterial, säger Nicklas Lång, hållbarhetsdirektör och chefsjurist på Höganäs AB. För oss är det en viktig uppgift och en del av vår långsiktiga strategi att ställa om från fossila bränslen till förnybar energi. För att lyckas är det viktigt att vi engagerar oss och satsar resurser på att utforska nya möjligheter.

Energigasen kommer att börja testas  i Höganäs produktion under första halvåret 2018.

Annons

Annons

Annons