Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Gömda skatter hittas när gasledning ska läggas

Östersjön. Foto: Susanne Nilsson
Östersjön. Foto: Susanne Nilsson
Publicerad av
Jessica Nejman - 18 apr 2017

När gasledningen Nord Stream 2 ska läggas (mellan Tyskland och Ryssland) är det de norska fartyget Stril Explorers uppgift att undersöka botten, skriver Sydöstan. En hel del fynd har hittats under resans gång med hjälp av en undervattensrobot som väger fem ton.

- Tvättmaskiner, skor, läskburkar, shoppingvagnar från färjorna. Vi hittar en hel del saker som man inte förväntar sig mitt i Östersjön, säger John Garrad manger för Nord Stream 2, till Sydöstan.

- Det mest udda jag varit med och hittat är en bil som låg mitt i Östersjön, säger Pontus Engberg som jobbar med att ta emot data från bottenundersökningarna, till Sydöstan.

Stril Explorer har hyrts i två år av Nord Stream. Fartyget är specialiserad på bottenundersökningar och har varit i gång med arbetet sedan maj 2016. Den dubbelröriga ledningen som ska vara 1 200 kilometer lång ska sträcka sig ungefär 510 kilometer genom svensk ekonomisk zon och löpa parallellt med de befintliga Nord Stream ledningarna, skriver Sydöstan.

Arbetet med att faktiskt lägga gasrören kommer att starta i maj 2018 då Karlshamn får en central roll.  

- Hamnen i Karlshamn har ett bra läge för att lagra rören som sedan kan köras ut till platsen. Rören kommer anlända till Karlshamn hösten 2017 och de kan läggas ut på svenskt vatten sommaren 2018, säger Dorothee Enskog, från Nord Stream, till Sydöstan.

Det övergripande målet är att driftsätta den nya gasledningen Nord Stream 2 i början av 2020 och hela projektet kostar cirka 90 miljarder kronor.

Annons

Annons

Annons