Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Trestad Center får ny biogasstation

Anders Ericsson, energichef hos Trollhättan Energi. Foto: Trollhättan Energi
Anders Ericsson, energichef hos Trollhättan Energi. Foto: Trollhättan Energi
Publicerad av
Jessica - 13 apr 2017

Den nya tankstationen för biogas vid Trestad Center planeras stå klar 2018. Den ska bli den första i sitt slag som är särskilt avsedd för tung trafik i regionen. Fyra stora lastbilar ska kunna snabbtankas samtidigt och en plats för tankning av personbilar ligger också i planen. Trollhättan Energi får bidrag från Klimatklivet för projektet.

- Nu kan vi göra allvar av satsningen på försäljning av biogas till transport- och servicefordon, vilka idag i huvudsak drivs med diesel. Läget vid Trestad Center är perfekt – det är och kommer i en ännu större utsträckning bli ett logistiskt nav i regionen, säger Anders Ericsson, energichef hos Trollhättan Energi.

Bland annat har logistikföretagen Centralen och DB Schenker etablerat sig och kommer att utöka sin verksamhet vid Trestad Center, skriver Trollhättan Energi.

- Flera av de åkerier vi pratat med har visat intresse för att ställa om till fossilfritt fordonsbränsle. Vårt mål är att på några års sikt sälja cirka 300 000 normalkubikmeter gas per år.

I diesel räknat är den planerade mängden såld biogas att jämföra med den ungefärliga energimängden 2 900 megawattimmar. På sikt innebär satsningen att produktionen av biogas måste öka i regionen, skriver Trollhättan Energi.

- Ja, så är det, men det kommer att ta några år innan det är på plats. Vi undersöker just nu flera olika alternativ, bland annat att öka produktionen av biogas från gödsel i Brålanda i Dalsland. Ragnsells upphör med sin biogasproduktion från matavfall. Om vi kan använda vårt matavfall från Trollhätteborna här, som idag transporteras någon annanstans, vore det den bästa lösningen, säger Anders Ericsson.

Annons

Annons

Annons