Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Fortsatt samarbete mellan SCA och Statkraft

Foto: German Borrillo
Foto: German Borrillo
Publicerad av
Jessica Nejman - 11 apr 2017

Markägaren SCA och kraftproducenten Statkraft har gjort en ny affärsuppgörelse som syftar till ett fortsatt samarbete med nya och renodlade roller.

Statkraft övertar genom affären hela ägandet i SSVAB. SCA lämnar ägandet i SSVAB och erhåller som markägare arrende för vindparkerna. Den nya uppgörelsen förenklar strukturen och rollerna i samarbetet.

– När vi inledde samarbetet 2007 var vi pionjärer när det gäller storskalig utbyggnad av vindkraft på skogsmark i Norrland, säger Milan Kolar, vindkraftschef i SCA.  Det var värdefullt med ett nära samarbete mellan ett kraftföretag och en stor markägare. Nu är vindparkerna byggda och då är det naturligt att vi lämnar vår projektorganisation och går över i mer långsiktiga roller.

– Samarbetet med SCA har varit mycket lärorikt och givande under hela utvecklingsfasen och byggnationen av våra vindparker. Tillsammans har vi lyckats bygga Skandinaviens största vindkraftsområde och vi har under resan haft ett stort stöd från närboende och företag i området. Nu ska Statkraft driva vidare vindparkerna på egen hand, men i samma anda, säger Johan Boström, vindkraftschef, Statkraft Sverige.

Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, bildades 2007 för att utveckla vindkraft på SCAs marker i Norrlands inland. Totalt har SSVAB byggt fyra vindparker med totalt 186 vindkraftverk och en produktion på cirka 1,6 terawattimmar per år. Bolaget har ägts till 60 procent av Statkraft och 40 procent av SCA.

Annons

Annons

Annons