Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Modernisering av Graninge kraftverk

Foto: Uniper
Foto: Uniper
Publicerad av
Jessica - 07 apr 2017

För 25 miljoner kronor har man moderniserat Graninge vattenkraftverk i Sollefteå kommun. Detta ska ha ökat den årliga produktionen av förnybar el med 100 procent. Arbetet på plats har pågått sedan februari förra året och nu är det nyrustade kraftverket åter i drift.

- Jag är mycket nöjd med det här projektet. Det nya kraftverket producerade sina första kilowattimmar den 15 mars och nu kör vi provdrift under en tid för att testa alla funktioner. Allt har gått bra hittills, berättar Torbjörn Tärnhuvud, vd på Sydkraft Hydro Power, ett bolag inom Uniper-koncernen.

- I princip alla delar innanför kraftverkets väggar har bytts ut; turbin, generator, elsystem och kontrollutrustning. Att vi kan åstadkomma en så pass stor produktionsökning, från 1,6 till 3,2 miljoner kilowattimmar per år, beror på att den nya turbinen är mycket effektivare än den gamla, som var 100 år gammal. Den gamla turbinen har för övrigt använts i flera andra kraftverk innan den hamnade i Graninge för nära 60 år sedan, berättar Torbjörn Tärnhuvud.

Annons

Annons

Annons