Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Flustret får sina solceller på fasaden

Illustration: Glacell
Illustration: Glacell
Publicerad av
Jessica - 05 apr 2017

Nu har Glacell påbörjat installationen av solceller på fasaden till Flustret, entrébyggnaden till stadsdelen Vallastaden i Linköping.

- I entrén till stadsdelen byggs parkeringshuset Flustret och det klär vi med solceller på fasaden, säger Kalle Demeter, projektchef på Glacell.

520 ramar av totalt 1303 installeras med tunnfilmssolceller och monteras i ett mönster. Panelerna utförs med genomfärgat glas i olika kulörer, men eftersom de också ska gå att se igenom får solcellerna lägre effekt.

Fasaderna i öster, söder och väster ska kläs med solceller och energin de alstrar, beräknad till 55 megawattimmar el per år, kommer bland annat att kunna försörja den fasadbelysning som Glacell också installerar.

- Det blir ett ljusspel ute i fasaden när den blir klar, men det är en ljustekniker som står för utformningen, berättar Kalle Demeter.

På taket till huset planeras även en biodling och det är därifrån huset fått sitt namn, då ingången till bikupan kallas fluster.

Flustret har ritats av AG Arkitekter och är ett samarbete mellan det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors, Dukatens Parkering och Tekniska verken.

Annons

Annons

Annons