Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Skellefteå Kraft positiva till skatteförslag

Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft. Foto: Paulina Holmgren
Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft. Foto: Paulina Holmgren
Publicerad av
Jessica - 30 mar 2017

Regeringen har lagt fram propositionen ”Skatteförslag med anledning av energiöverenskommelsen”. Inom ramen för förslaget menar regeringen att fastighetskatten på vattenkraft stegvis kommer att sänkas från 2,8 till 0,5 procent av taxeringsvärdet, med början från 1 juli 2017 till och med 2020.

Skellefteå Kraft är positiva till förslaget och menar att för Sverige är detta goda nyheter. ”En fortsatt utbyggnad av vattenkraften är vital för att uppnå målet om ett hundra procent förnybart energisystem.”

- Med dagens proposition påbörjar regeringen resan att uppfylla energiöverenskommelsens delar och detta är en viktig del för att öka vattenkraftens reglerkraftsroll i ett framtida mer väderberoende energisystem, säger Skellefteå Krafts koncernchef Hans Kreisel.

Skellefteå Kraft har drivit frågan om att öka vattenkraftens roll som effektreserv den dagen då kärnkraften har fasats ut och väsentligt mer vind och sol finns i energisystemet.

- Sänkningen av skatten på vattenkraft är ett första helt avgörande steg för att öka vattenkraftens konkurrenskraft och är nödvändig om vi ska kunna bygga ut mer effektproduktion som kan balansera elbehovet när solen inte lyser eller vinden mojnat, säger Hans Kreisel.

Annons

Annons

Annons