Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Ställer om till fossilfri el

Till 2020 ska Scania ha ställt om till fossilfri elförsörjning

Publicerad av
Peter Höök - 24 mar 2017

Till 2020 ska Scania ha fossilfri elförsörjning där det är möjligt i världen. Det meddelar Scania inför Earth Hour 2017. Redan idag är elförsörjningen till verksamheterna i Danmark, Frankrike, Norge, Polen och Sverige fossilfri.

Scanias arbete med att leda omställningen till hållbara transportsystem handlar om att utveckla klimatsmarta och energisnåla transportlösningar, men även om att effektivisera företagets egen energianvändning.

– Det är självklart att Scania ska vara föregångare i omställningen. Vi ställer höga krav på att våra leverantörer ska miljöanpassa sin verksamhet och införa ny innovativ teknik. Många av våra kunder driver också ett ambitiöst miljöarbete, säger Anders Williamsson, Scanias inköpsdirektör.

Att växla till fossilfri el innebär en avsevärd minskning av koldioxidutsläppen för ett tillverkningsföretag av Scanias storlek. Scanias engagemang omfattar inte bara tillverkningsorterna utan även all annan verksamhet, inte minst de hundratals verkstäderna. I Skandinavien kommer energin till Scanias anläggningar främst från vattenkraft. I Frankrike och Polen utnyttjas vind- och solkraft. I länder utan avreglerade energimarknader saknas möjligheter att upphandla fossilfri el. I dessa länder kommer Scania istället att klimatkompensera med något av de alternativ som erbjuds på energimarknaden.

Målet att Scania till 2020 ska ha ställt om till fossilfri elförsörjning i alla länder där det är möjligt kommer bidra till att rejält minska Scanias klimatpåverkan. Idag kommer 79 procent av den el Scania köper eller genererar internt från fossilfria källor. Länder som står på tur att gå över till 100 procent fossilfri el är bland annat Italien, Nederländerna och Storbritannien.

Annons

Annons

Annons