Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Överskottsvärme från datacenter i Solna återvinns

Den första överskottsvärmen från ett datacenter i Solna levereras snart in på Norrenergis fjärrvärmenät. Värmen ska motsvara en årlig uppvärmning av 100 normalstora villor.

Staffan Stymne, chef för strategi och utveckling på Norrenergi. Foto: Norrenergi
Staffan Stymne, chef för strategi och utveckling på Norrenergi. Foto: Norrenergi
Publicerad av
Jessica Nejman - 23 mar 2017

 

– Det här avtalet innebär att vi tagit ett viktigt steg i arbetet med att kunna erbjuda en produkt som möjliggör återvinning av överbliven värme runt om i städerna, säger Staffan Stymne, chef för strategi och utveckling på Norrenergi.

Överskottsvärmen går direkt in på fjärrvärmenätet. I projektet har Norrenergi arbetat med företaget Coromatic och deras energiexperter. Coromatics uppdrag har bestått av att kartlägga, installera tekniken samt driftsätta lösningen för värmeåtervinning från datacentret.

– Den ständiga ökningen av data innebär att behovet av datacenter hela tiden ökar vilket leder till att mer överskottsvärme genereras. Det finns ett stort intresse att återvinna denna. Därför är det mycket positivt att Norrenergi möjliggjort infrastrukturen för återvinning av värmen till fjärrvärmenätet, säger Mathias Lindqvist, energiexpert på Coromatic.

– Under mer än 30 år har Norrenergi tagit vara på värmen ur renat avloppsvatten för att producera både värme och kyla, säger Norrenergis styrelseordförande Johan T Sterndal (M). Nu öppnar sig nya möjligheter att återvinna överskottsenergi där Norrenergi har en viktig roll tack vare sitt stora kundunderlag och sitt väl utbyggda nät som möjliggör förflyttningen av värmen. Det känns mycket positivt och har stor betydelse i utvecklingen mot ännu mer hållbara och resurssmarta städer.

Den första överskottsvärmen från datacentret levereras in på Norrenergis fjärrvärmenät under våren 2017.

Annons

Annons

Annons