Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Flytande solenergi

En molekyl som effektivt kan lagra solenergi i flytande form har skapats av forskare på Chalmers. Den lagrade energin kan transporteras och sedan frigöras som värme när den behövs.

Illustration: Chalmers
Illustration: Chalmers
Publicerad av
Jessica - 20 mar 2017

 

Solenergin omvandlas alltså till kemisk energi lagrad i vätska, som därmed går att både transportera och spara.

Det är genom samspel mellan de unika molekylerna norbornadien och quadricyclan som forskarna har hittat ett sätt att binda solenergin, skriver Chalmers. När norbornadien exponeras för solljus omvandlas den till den energirika molekylen quadricyclan. Det går därefter att när man vill omvandla den kemiska energin tillbaka till värme.

– Tekniken innebär att vi kan lagra solenergin och frigöra den som värme när vi behöver den, säger Kasper Moth-Poulsen, som leder forskargruppen.

Energilagringstekniken går även att kombinera med traditionella solfångare som värmer vatten, vilket innebär att man kan utnyttja mer än 80 procent av solenergin.

– Vi såg möjligheten att göra molekylen mycket mer effektiv. Samtidigt visar vi att våra nya molekyler utgör ett stabilt system. Vi har kört 140 energilagringscykler utan att se tecken på att de förlorar sin funktion, säger Kasper Moth-Poulsen.

Annons

Annons

Annons