Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 22 2018
Senaste Nytt

Ihållande höga grönsakspriser

Tomas Oneborg/SvD/TT: Paprikan låg 18 procent högre i pris i februari jämfört med ett år tidigare. Arkivbild.
Tomas Oneborg/SvD/TT: Paprikan låg 18 procent högre i pris i februari jämfört med ett år tidigare. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 18 mar 2017

Det kylslagna vädret i södra Europa slog hårt mot grönsaksodlingarna i början av året. Brist uppstod och priserna på frukt och grönt sköt i höjden i januari, framför allt det sistnämnda.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att prisuppgången höll i sig i februari, även om handlarna säger att det värsta är över.

Grönsakspriserna generellt låg elva procent högre än samma månad i fjol. Några nedslag i siffrorna visar att exempelvis tomaterna var i snitt 33 procent dyrare, salladen 52 procent dyrare medan purjolöken blev rena lyxmaten, 61 procent upp.

Apelsinpriserna, som smittats av dåliga skördar i Brasilien, liksom de mindre kusinerna småcitrus steg med 16 procent. Andra livsmedel såsom kaffe och te gröpte också större hål i plånboken än i fjol, plus elva procent.

Men det var inte bara maten som drog upp inflationstakten, 1,8 procent i februari, inrikes transporter blev rejält mycket dyrare, enligt SCB. Förutom att bränslet till bilen har stigit med 15–20 procent så har resandet på räls, framför allt pendlandet, stigit i genomsnitt med 13 procent. Men SJ har inte höjt priserna, enligt tågbolaget.

Däremot höjde exempelvis Storstockholms lokaltrafik (SL), inklusive pendeltågstrafiken, priset vid årsskiftet.

Annons

Annons

Annons