Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Solceller i Blekinge ökade med 74 procent 2016

Solcellsanläggningen i Bostorp. Foto: Johanna Wallin, Energikontor Sydost.
Solcellsanläggningen i Bostorp. Foto: Johanna Wallin, Energikontor Sydost.
Publicerad av
Jessica - 20 mar 2017

Energikontor Sydost har genom en kartläggning av solceller i Blekinge för år 2016 kunnat visa att antalet installerade solceller har ökat med 74 procent från föregående år.

Antalet anläggningar ökar i alla Blekinges kommuner. Vid slutet av 2016 fanns 212 solcellsanläggningar i Blekinge med en sammanlagd effekt på 3,3 megawatt, vilket är en ökning med 74 procent jämför med året innan.

Elproduktionen från solceller i Blekinge uppgår till ungefär 3,3 miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 600 familjer (5 500 kWh per hushåll).

Rödeby Elverks nya anläggning i Bostorp står ensam för en stor del av ökningen, skriver Energikontor Sydost. Bostorps solcellsanläggning har effekten 600 kilowatt, och är därmed störst i Blekinge. Näst störst är Olsgården i Kallinge om 205 kilowatt, därefter följer Coop Karlshamn med 173 kilowatt.

- Det lockar många att producera egen miljövänlig el. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt, säger Pierre Ståhl, Projektledare på Energikontor Sydost.

Annons

Annons

Annons