Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Biomassa i havet källa till förnybar energi

Foto: Marin Biogas
Foto: Marin Biogas
Publicerad av
Jessica Nejman - 17 mar 2017

 

– Genom att odla och skörda biomassa i havet kan vi åstadkomma flera olika positiva miljöeffekter, säger Olle Stenberg, Marin Biogas, som berättar om möjligheterna med sjöpungsodling på Göteborgs naturhistoriska museum torsdagen 16 mars.

Havets möjligheter är en föreläsningsserie i fyra delar där olika föreläsare delar med sig av sin expertis och sina olika infallsvinklar på ämnet. Näst är Olle Stenberg, vd för företaget Marin Biogas i Mölndal, som delar med sig av sina kunskaper och sin vision om sjöpungsodling.

– Genom att odla och skörda biomassan renas havet från övergödning, från fosfor och kväve. Biomassan kan sedan användas för flera ändamål. Vi testar nu att producera förnyelsebar energi och ekologisk gödning, men det finns även andra möjligheter att utnyttja biomassa för att göra klimatsmarta produkter, säger han.

Olle Stenberg ser dessutom sjöpungsodling som ett sätt för människan att ta sig till från jägar- och samlarstadiet till att bli brukare också i marina miljöer.

– På land har vi lämnat jägar- och samlarstadiet och blivit skogs- och jordbrukare. Vi ser fram emot att bidra till sam

Förra året upptäcktes en för Sverige ny art av sjöpung: vitfläckssjöpungen. Arten är sedan tidigare närmast känd från Skottland men hittades vid Smögen av Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg från Universeum. Att arten etablerat sig här kan bero på klimatförändring och ökade vattentemperaturer och ett fåtal referensexemplar finns nu i museets samling. 

Annons

Annons

Annons