Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Få flygresenärer vill klimatkompensera

Michael Sohn/AP/TT: Flygbranschen måste visa att de tar miljöproblemet på allvar innan resenären kan göra ett aktivt miljöval, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet. Arkivbild.
Michael Sohn/AP/TT: Flygbranschen måste visa att de tar miljöproblemet på allvar innan resenären kan göra ett aktivt miljöval, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 15 mar 2017

Många svenskar känner till att flyget är en miljöbov. Men det hindrar dem inte från att flyga lika mycket i framtiden, visar en mätning från flygbolaget KLM.

Enligt studien känner även få resenärer till att de kan klimatkompensera sina flygresor genom att betala ett frivilligt belopp till den ekonomiska föreningen Fly Green Fund. Då kan fonden köpa in bioflygbränsle till flygbolag och på så vis sänka koldioxidutsläppen. Biobränslepriserna är numera tre till fyra gånger högre än vanligt flygbränsle.

Få incitament

Men det finns fortfarande för få incitament som gör att resenären vill betala extra för att klimatkompensera. Även om några individer vill göra skillnad, måste en förändring ske på ett större plan, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För att resenärerna ska ändra sitt beteende måste hela flygbranschen visa att de tar miljöproblemet på allvar. Ett steg vore att kräva flygbolagen på bränsleskatter, säger han.

I nuläget är vanligt flygbränsle, som utvinns av olja och kol, obeskattat i Sverige. Detta gör att biobränsle blir dyrare och då är det inte ens lönt för flygbolagen att ställa om till ett hållbart flygande, säger Roth.

Därför behövs det skatter och styrmedel. Annars är det svårt att få till en bra miljöutveckling i en starkt subventionerad bransch, säger han vidare.

Rätt riktning

Göran Finnveden, miljöforskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), tycker att biobränsle i grunden är en bra idé. Däremot är den för outvecklad i flygbranschen för att få ett liknande genomslag som i biltrafiken.

Det är ett steg i rätt riktning. Men det löser inte alla problem. Det är viktigt att komma ihåg att biobränslen för flyg bara halverar utsläppen i höga höjder. Även om man kommer åt koldioxidutsläppen släppts det fortfarande ut andra ämnen som vattenånga.

Finnveden tycker också att samhället behöver ta ett större miljöansvar genom att exempelvis införa flygskatt.

Om ingenting görs, kommer flygbranschens utveckling att vara oförenlig med dagens klimatmål.

Annons

Annons

Annons