Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Ryssland startade landets första reaktor av typ VVER-1200

Kärnkraftverket Novovoronezj II i Ryssland. Foto: Wikimedia Common
Kärnkraftverket Novovoronezj II i Ryssland. Foto: Wikimedia Common
Publicerad av
Markku Björkman - 06 mar 2017

Ryssland har inlett kommersiell drift med landets första VVER-1200- reaktor i kärnkraftverket Novovoronezj II. Reaktorn överensstämmer helt med Internationella atomenergiorganets krav på post-Fukushimaanläggningar, meddelade Rosatom.

Reaktorn anslöts till elnätet i början av augusti 2016, men enligt Rosatom startade den kommersiella driften officiellt först den 27 februari 2017.

Det skedde efter att den ryska staten tilldelats godkännandet att ansluta enheten i landets grossistmarknad för el. Jacques Regaldo, ordförande för World Association of Nuclear Operators gratulerade samtidigt Rosatom för koncernens prestation i samband med ett möte i Moskva med företagets generaldirektör, Alexey Likhachov. Enligt Rosatom besöktes kärnkraftverket i Novovoronezj av Regaldo.

Reaktorn Novovoronezj 6 är en VVER 1200/392 tryckvattenreaktor med nettokapacitet på 1114 megawatt. Det handlar om den första av två likartade enheter i Novovoronezj II. Den ursprungliga anläggningen i Novovoronezj som ligger i närheten har redan tre driftreaktorer och två som håller på att avvecklas.

Vid tidpunkten för införandet av kommersiell drift, hade reaktorn redan producerat 1691 terawattimmar el.

Enhetens viktigaste tekniska komponent består, enligt tillverkaren, av extra säkerhetssystem som inte kräver personalens ingripande. Konstruktionen inrymmer passiv värmeavledning från reaktorn, väte - rekombinatorer och en härdsmältfälla, en så kallad nuclear catcher.

Annons

Annons

Annons