Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Regeringen vill höja skatt på fjärrvärme

Libertad Mancini/TT: Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår sänkt skatt för mindre datahallar och högre koldioxidskatt för fjärrvärmeproduktion
Libertad Mancini/TT: Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår sänkt skatt för mindre datahallar och högre koldioxidskatt för fjärrvärmeproduktion
Publicerad av
TT - 14 mar 2017

Regeringen föreslår höjd skatt på användningen av fossila bränslen i värmeproduktion.

Vi tycker det finns goda möjligheter att producera el på ett mer hållbart sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Skattehöjningarna gäller både kraftvärmeanläggningar och fjärrvärmeanläggningar. Vare sig Bolund eller finansminister Magdalena Andersson (S) ser någon större risk för att det ska resultera i högre värmeräkningar för hushåll.

Syftet är att bolagen ska ställa om och använda mer miljövänliga alternativ och då påverkas ju inte räkningen, hävdar finansministern.

Berättigad kritik

Skatteförslagen ingår i ett paket inför höstbudgeten och ska, enligt de båda ministrarna gå jämnt upp för statskassan. Sänkningen av elskatten även för mindre data- eller serverhallar är en följd av att regeringen nyligen sänkte den för större hallar.

Datacenter är en växande marknad, inte minst i norra delen av Sverige. Jag hoppas att mindre företag kan expandera i branschen och nya entreprenörer komma in, säger Magdalena Andersson som anser att kritiken mot att bara större hallar fick sänkt skatt tidigare är berättigad.

Det innebär att omkring 200 företag får sänkt skatt.

Indexuppräknade skatter

Samtidigt föreslår regeringen en indexering av fler miljöskatter. Det gäller bland annat att skatter på naturgrus, avfall, kemikalier samt det omdebatterade utredningsförslaget om en flygskatt, enligt Bolund.

Indexeringen ligger på olika nivåer. För flygskatten blir det inflationstakten som avgör.

Enligt finansministern tar skattehöjningarna och skattesänkningarna som nu föreslås ut varandra.

Sammantaget är det i princip ett kostnadsneutralt paket. Vi höjer och sänker skatten lika mycket, säger Magdalena Andersson och uppskattar att sänkningen av elskatten för datahallar innebär minskade intäkter om 170 miljoner för staten.

Annons

Annons

Annons