Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Vattenfall förvärvar BMW-batterier för lagringsprojekt

Nyligen tecknades ett avtal mellan Vattenfall och BMW Group. Avtalet avser förvärv av omkring 1 000 litiumjonbatterier. Vattenfall ska använda sig av batterierna för olika lagringsprojekt.

Havsbaserade parken Ormonde. Foto: Vattenfall
Havsbaserade parken Ormonde. Foto: Vattenfall
Publicerad av
Jessica Nejman - 14 mar 2017

 

Batterierna har en kapacitet på 33 kilowattimmar vardera, är utrustade med ett BMW-ägt batteristyrningssystem och används också av biltillverkaren i deras BMW i3.

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden, säger Gunnar Groebler, Senior Vice President vid Vattenfall och chef för Business Area Wind. Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter. Frikopplingen av produktionen från förbrukningen och sammankopplingen av olika förbrukningssektorer är i fokus för vårt arbete.

Bland annat ska batterierna till den landbaserade vindkraftsparken Princess Alexia i närheten av Amsterdam på 122 megawatt. Med en kapacitet på 3,2 megawatt är det Vattenfalls första större lagringsprojekt i Nederländerna.

Något som fortfarande inte har beslutats är den största batteribaserade lagringsanläggningen, som ska byggas vid Vattenfalls vindkraftpark Pen y Cymoedd (230 megawatt) i södra Wales – en 22-megawatts lagringsanläggning ska att hjälpa till att stödja stabiliteten i det landsomfattande kraftnätet i Storbritannien som en del i den så kallade EFR-tjänsten (Enhanced Frequency Response).

Och sist men inte minst ska Vattenfall tillsammans med Hamburgs universitet för tillämpade vetenskaper (HAW) och företaget Nordex, som en del i projektet ”Norddeutsche Energiewende NEW 4.0”, implementera en stor batteribaserad lagringsanläggning vid den framtida vindkraftparken i Hamburg-Bergedorf.

Annons

Annons

Annons