Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 22 2018
Senaste Nytt

”Klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav”

WWF (Världsnaturfonden) har släppt en ny rapport i form av en video som visar hur Stora Barriärrevet har drabbats av massblekning av koraller – det ska vara det andra året i rad som detta händer.

Foto: WWF
Foto: WWF
Publicerad av
Jessica Nejman - 13 mar 2017

 

– Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav. Korallreven ger mat och jobb till miljontals människor och skyddar stora områden mot stora stormvågor genom att fungera som vågbrytare. Vad händer med alla dessa människor om stora delar av korallerna dör? Säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF. 

Stora Barriärrevet har sedan 1998 har drabbats av fyra massblekningar av koraller; 1998, 2002, 2016 och 2017, skriver WWF.

– Om reven dör längs tätbefolkade kuster och omkring öar där människor är beroende av reven för mat och inkomst, kan det leda till humanitär och ekonomisk kris. Världen måste agera nu för att få ner koldioxidutsläppen och ställa om från fossilt bränsle för att reven ska få chans att återhämta sig – det här löser sig inte av sig självt, säger Inger Näslund.

Forskare har varnat för att årlig massblekning av Stora Barriärrevets koraller kan komma att ske kring 2050 om världens minskning av koldioxidutsläpp inte minskar i tillräckligt snabb takt. Nu verkar dessa årliga blekningar komma 30 år tidigare, avslutar WWF.

Annons

Annons

Annons