Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Teslas billigaste batteripaket trots allt för dyrt

Teslas batteripaket Powerwall 2 på väggen. Foto: TESLA
Teslas batteripaket Powerwall 2 på väggen. Foto: TESLA
Publicerad av
Markku Björkman - 10 mar 2017

Teslas batteripaket det mest prisvärda alternativet på marknaden, men det är ändå för dyrt, trots bidrag. I takt med att priset på solpaneler faller så blir intresset för olika sätt att lagra energi större, skriver Kundkraft i ett pressmeddelande.

Men än så länge blir det dyrt, anser Kundkraft, med hemmabatterier för att man skall kunna räkna hem investeringen. Trots bidraget. Åtminstone om man bor i Sverige. 

Solen lyser bara på dagen, vilket gör att det, enligt Kundkraft, krävs ett batteri för att tillgodose nattens energibehov om man vill bli helt självförsörjande på solel.

Kundkraft hänvisat till att aktörer såsom Tesla, Nissan och Lockheed Martin har lanserat olika batterilösningar för att tillsammans med solpaneler tillgodose ett hems energibehov under hela dygnet. 

På dagen får man el från solpanelerna samtidigt som batteriet laddas, för att på natten tillgodose all el för hemmet.
- För närvarande är Teslas Powerwall det klart mest prisvärda alternativet per kWh, säger Kundkrafts expert Anders Kaijser. Paketet kostar totalt 72200 kr och har en kapacitet på 14 kWh, vilket kan jämföras med exempelvis Nissans batteri som kostar 39 000 kr för bara 4 kWh.

Man kan få bidrag från Länsstyrelsen för batteripaketet på upp till 60 procent av kostnaderna, max på 50 000 kronor.
Med 60 procent i bidrag blir kostnaden för Teslas Powerwall minst 29 320 kr eller ca 3000 kr per år om man har batteriet i 10 år.

- Klarar man av att ladda batteriet fullt varje dygn under hela året skulle det teoretiskt ge ca 5000 kWh per år* el till hemmet, som man då slipper köpa från elbolaget för ca 3500 kr.

Men förutom batteriet krävs en stor investering i solpaneler för att producera tillräckligt med el dagtid så att batteriet laddas. Framförallt under vintermånaderna.

Dessutom skall investeringskostnaden ställas mot att man kan sälja av solel till elbolaget istället för att ladda. Det gör det svårt att räkna hem, menar Anders.

Kundkraft omförhandlar årligen elen åt alla Kundkrafts 250 000 medlemmar. 

Men kalkylen har trots allt ändrats avsevärt.
- För ett par år sedan var det betydligt dyrare. Om kostnaderna för batterier och solceller faller i samma takt som gjort de senaste 5 åren kan ett hemmabatteri tillsammans med solceller bli lönsamt om 10-15 år, menar Anders.

För den som inte fokuserar på kostnaderna men vill kunna bli självförsörjande kan hemmabatterier tillsammans med solpaneler trots allt vara ett spännande alternativ.
- Exempelvis för sommarstugan sommartid, när solen lyser stor del av dygnet. Då kan batteriet göra att man blir självförsörjande på el vilket lockar många, menar Anders.

Kundkraft grundades 1999 och ägs sedan 2009 av Schibsted Tillväxtmedier.

Annons

Annons

Annons