Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år

Varje år hamnar 13 miljoner ton skräp i haven, det mesta ska vara plast. Marint skräp är ett av vår tids största miljöproblem, skriver regeringen.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten
Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten
Publicerad av
Redaktionen - 14 feb 2017

 

Nu riktar regeringen ytterligare fokus mot problemet. Insatserna handlar både om att minska mängden plast som hamnar i havet och att hantera den plast som redan hamnat där.

– Plast i haven är ett enormt problem, både i Sverige och världen över. Om vi inte gör något kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, säger miljöminister Karolina Skog.

Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet då naturen inte kan omhänderta plasten själv.

Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter.

Regeringen förbereder nu ett nationellt förbud mot mikroplast i kosmetiska produkter som sköljs av. Detta eftersom den frivilliga utfasningen inte fungerat fullt ut, samtidigt som EU-kommissionen inte tagit initiativ till ett EU-gemensamt förbud.

Naturvårdsverket har i uppdrag att identifiera de viktigaste källorna till utsläpp till svenska vatten. Deras rapport lämnas till regeringen i juni 2017.

Annons

Annons

Annons