Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Stort olje- och gasfynd av Lundin

Lars Pehrson / SvD / TT
Lundin Petroleums styrelse, som leds av Ian Lundin, föreslår att bolagets tillgångar utanför Norge placeras i ett separat bolag. Arkivbild.
Lars Pehrson / SvD / TT Lundin Petroleums styrelse, som leds av Ian Lundin, föreslår att bolagets tillgångar utanför Norge placeras i ett separat bolag. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 feb 2017

 

Oljebolagen Lundin, Aker BP och DEA har upptäckt stora olje- och gasfyndigheter i den södra delen av Barents hav.

Fyndet är på mellan 35 och 100 miljoner fat. Bolagen understryker att det är oljeförekomsten som är prioriterad.

Lundin Petroleum skriver i ett pressmeddelande att bolaget ser en potentiell olje- och gasproduktion på 79 000–91 000 fat per dag 2017.

De norska tillgångarna kommer att utgöra 96 procent av bolagets oljereserver. Avknoppningen av den icke-norska verksamheten är ett led i att maximera värdet i Lundins norska portfölj för aktieägarna, uppger bolaget.

Aktien lyfte 1,5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet att Lundin Petroleum satsar fullt ut på sina norska oljetillgångar.

Separat bolag

Styrelsen föreslår att Lundin ska placera sina tillgångar i Malaysia, Frankrike och Nederländerna i ett eget bolag och dela ut dem till aktieägarna, enligt ett pressmeddelande.

Det nya bolaget kommer att heta International Petroleum Corporation och kommer att noteras på Torontobörsen och Stockholmsbörsen.

Det är ett positivt beslut. På senare år har Lundin gjort störst succé i Norge och den norska portföljen har blivit väldigt stor i förhållande till den internationella portföljen. Det har lett till mindre fokus på de internationella verksamheterna, säger Nordea Markets analytiker Oddvar Bjørgan till TT.

"Tydlig exponering"

Uppdelningen innebär att Lundin kan få en mer tydlig exponering mot den norska verksamheten, säger Halvor Strand Nygård, analytiker på SEB.

En mer renodlad portfölj öppnar upp för enklare strukturella processer i bolaget, säger han.

Lundin Petroleums nuvarande finanschef, Mike Nicholson, föreslås bli vd i det nya bolaget.

Annons

Annons

Annons