Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Sfärisk solfångare fördubblar prestandan

Tyske arkitekten Andre Broessel tror att han har en lösning som kan "pressa mer saft ur solen" även under nattetid och i regioner med svagare ljusförhållanden.

Publicerad av
Markku Björkman - 08 feb 2017

Tyske arkitekten Andre Broessel tror att han har en lösning som kan "pressa mer saft ur solen" även under nattetid och i regioner med svagare ljusförhållanden.

Broessels företag Rawlemon har tagit fram första prototypen av en sfärisk solelgenerator som har fått namnet Beta.ray. Dess teknik kommer att kombinera sfäriska geometrins principer med ett dubbelaxlat identifieringssystem, vilket ger två gånger högre prestanda än konventionella solpanel och på en mycket mindre yta.

Solelgeneratorn har en roterande, futuristiskt designad utformning. Generatorn är även lämplig för lutande ytor, husväggar och för alla tänkbara platser utomhus. Konstruktionen kan även användas som en laddningsstation för elbilar.

Beta.ray levereras med en hybridversion som på dagtid möjliggör konvertering av elektricitet och värmeenergi på samma gång. Därigenom minskar kiselcellområdet till 25 procent. I motsvarande grad ökar effekten genom användning av fokuskoncentrator, som uppnår 57 procents effektivitetsnivå i hybridläge.

På nattetid kan den klotliknande linsen förvandlas till en högeffektiv lampa genom användning av ett antal LED-lysdioder. Beta.ray är konstruerad för off-grid-lägen samt för att komplettera konsumtionen av el i byggnader och värmekretsar som exempelvis hett vatten.

Sfärisk geometri, som behandlar geometrin på ett klots yta eller som kan modelleras på ett klots yta, är den enklaste varianten av elliptisk geometri, som i sin tur är den ena varianten av icke-euklistisk geometri. För den elliptiska geometrin gäller inte parallellaxiomet:; det existerar inga parallella räta linjer, vilket bland annat medför att vinkelsumman i en triangel är större än 180°.

Annons

Annons

Annons