Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 20 2018
Senaste Nytt

Gas med lågt energiinnehåll potentiell energikälla

Foto: Energiforsk
Foto: Energiforsk
Publicerad av
Jessica Nejman - 08 feb 2017

Inom ramen för forskningsprojektet ”Low Emission Combustion Technology for Landfills” på Energiforsk har det bevisats att det ska vara möjligt att utvinna energi från energikällor som tidigare inte kunde användas. Det ska alltså kunna resultera i en minskning av växthusgaser i atmosfären samtidigt som gaser med lågt energiinnehåll kan utnyttjas för att få fram användbar energi.

Egenskaperna hos gaser från avfallsdeponier kan variera kraftigt beroende på plats, temperatur, tryck, tid och sammansättning av innehållet i deponin, skriver Energiforsk. Gasens värmevärde varierar vilket påverkar driften och ställer stora krav på flexibiliteten i brännkammarens motor.

– Fynden gör det möjligt att utvinna energi från källor som tidigare inte kunde användas. Här finns en möjlighet att förhindra potenta växthusgaser från att nå ut i atmosfären samtidigt som vi utnyttjar gaserna för energiproduktion, säger Abdallah Abou-Taouk, projektledare på Cleanergy AB som står bakom studien.

Nya kinetikscheman för förbränning av metanbaserade lågvärdiga gaser har tagits fram, bland annat genom simuleringar. Forskarna har även modellerat Cleanergys befintliga brännkammare med de framtagna reaktionsmekanismerna för att förstå mer om strömning och förbränning av metangas, propangas och deponigas.

Annons

Annons

Annons