Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 22 2018
Senaste Nytt

3D-printade skovlar nu verklighet

3D-printade skovlar. Foto: Siemens
3D-printade skovlar. Foto: Siemens
Publicerad av
Jessica Nejman - 07 feb 2017

Siemens har för första gången printat och testat gasturbinskovlar med framgångsrikt resultat. Skovlarna sitter monterade på rotorn inuti gasturbinen.

Projektet har drivits av forsknings- och utvecklingsavdelningen hos Siemens i Finspång tillsammans med experter i andra länder.

Resultaten har validerats genom upprepade tester av 3D-printade skovlar, både i konventionell utformning och med helt nykonstruerade geometrier som ska ge förbättrade kylningsegenskaper. Komponenterna har testats i sin normala miljö inuti en gasturbin, vilket innebär en rotation på 13 000 varv per minut och temperaturer över 1 250 grader celsius. Skovlarna är tillverkade i två olika material och har blivit printade i Finspång samt i Worcester i England.

- Det här är ytterligare ett viktigt genombrott för användningen av additiv tillverkningsteknik inom kraftgenerering, ett område som ställer stora krav på komponenters uthållighet. Testerna är resultatet av ett fokuserat samarbete mellan Siemens projektteam i Finspång, Lincoln, Worcester och Berlin, som på bara 18 månader gick från konstruktionsarbete och materialutveckling till livslängdssimuleringar och avslutande kvalitetskontroller. Med vår gemensamma kunskapsbas inom 3D-printning fortsätter vi att driva utvecklingen och användningen inom detta område, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.

Annons

Annons

Annons