Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Sopor från Åbo genererar energi i Stockholm och Tallinn.

Ett nytt avfallskraftverk ska byggas i Salo, men projektet har försenats, vilket innebär att under 2018 och 2019 blir det brännbara blandavfallet från regionen runt Åbo energi i Stockholm, Tallinn och de finländska städerna Riihimäki och Kotka.

Ett av de fyra kraftverk som ska ta hand om Åboavfallet är Fortum Värmes kraftverk i Stockholm. foto- Wikipedia, kredit- Fortum.jpg
Ett av de fyra kraftverk som ska ta hand om Åboavfallet är Fortum Värmes kraftverk i Stockholm. foto- Wikipedia, kredit- Fortum.jpg
Publicerad av
Markku Björkman - 02 feb 2017

Ett nytt avfallskraftverk ska byggas i Salo, men projektet har försenats, vilket innebär att under 2018 och 2019 blir det brännbara blandavfallet från regionen runt Åbo energi i Stockholm, Tallinn och finländska städerna Riihimäki och Kotka.

Ett överklagande om avfallskraftverket i Salo ligger fortfarande hos Högsta förvaltningsdomstolen, och därför måste man få till stånd en tillfällig lösning för Åbo- och Salonejdens sopor. För tillfället utnyttjas avfallet förutom i Riihimäki också i avfallskraftverk i Stockholm och Vanda, rapporterar nyhetssändaren YLE.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) berättar i ett pressmeddelande att brännbart avfall för energiproduktion från och med år 2018 transporteras till Ekokems avfallskraftverk i Riihimäki, till Kotka Energia Oy:s anläggning i Kotka, till Fortum Värme AB:s kraftverk i Stockholm samt till Eesti Energi AS IRU:s kraftverk i Tallinn. Avtalet med de här fyra anläggningarna kan förlängas att gälla också till slutet av juni 2020.

Sammanlagt kom det in tio offerter. Det avfall som utnyttjas för energiutvinning är det icke-återvinningsbara dagliga avfall som uppkommer i hemmen, liksom sorterat byggavfall.

Annons

Annons

Annons