Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

HVDC ger mindre förluster

Publicerad av
Jessica - 25 jan 2017

Idag används växelström mest, skriver Kundkraft, något som dem menar inte funkar bra vid transport av elkraft över långa sträckor. Då är HVDC bättre – något som Kina har kommit långt med.

– 2010 byggde man den första HVDC-ledningen från Xianjaba-dammen till Shanghai, berättar Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft. Ledningen kan transportera 6 400 megawatt, vilket motsvarar den genomsnittliga energiförbrukningen i ett land som Rumänien.

Flera projekt på gång

– Man håller på att bygga flera HVDC-ledningar i Kina. Den största som byggs för närvarande går mellan Changji och Guquan. Den har en kapacitet på 12 000 megawatt, vilket motsvarar halva Spaniens strömförbrukning och elenergin färdas 3 300 kilometer, berättar Anders Kaijser.

Mellan Tyskland och norra Sverige

Även i Europa finns planer om att bygga fler HVDC-ledningar, skriver Kundkraft. Idag finns redan en likströmsledning mellan södra Sverige och Tyskland, men nu finns det de som hävdar att man borde ha en HVDC-ledning mellan Norra Sverige och Norra Tyskland.

– En tanke som vissa har är att när vinden blåser mycket i Norra Tyskland, men förbrukningen är begränsad (nattetid) så skulle man kunna skicka elkraften till ett vattenkraftverk i Norra Sverige och pumpa vatten tillbaka upp i kraftverksdammen, berättar Anders. På så sätt skulle man kunna lagra elkraft i kraftverksdammen som är möjlig att frigöra när behov uppstår, exempelvis när det blåser sämre och vindkraftverken producerar mindre.

Annons

Annons

Annons