Mötesplatsen för dig inom energibranschen, apr, 22 2018
Senaste Nytt

Rekord för för HVO-biodiesel

Publicerad av
Jessica Nejman - 19 jan 2017

Försäljningen ökade i november 2016 för HVO både som inblandning i fossil diesel och såld som ren 100-procentig (HV100) biodiesel, skriver Svebio.

Det har aldrig sålts så mycket HVO under en enskild månad i Sverige. Jämfört med föregående månad är ökningen 15 procent för HVO100.

Etanol som E85 och ED95 uppvisar en stark nedgång jämfört med föregående månad med minus 26 procent där troligen E85 står för större delen av tillbakagången. De andra biodrivmedlen FAME (rapsdiesel) och biogas visar inga signifikanta skillnader. Det visar Svebios analys av SCB:s statistik över drivmedelsanvändningen för fordonsdrift för november.

– Det är tydligt att skattebefrielsen kraftigt gynnar HVO medan skatt på både rapsdiesel och etanol orsakar fortsatta problem Vi är glada för utvecklingen inom HVO men samtidigt är det angeläget att så snart som möjligt komma till en situation där alla biodrivmedel beskattas lika. Att biodrivmedel från grödor missgynnas leder till onödigt hög användning av fossil bensin och diesel och utsläpp av fossil koldioxid, säger Gustav Melin vd Svebio.

Annons

Annons

Annons