Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 19 2018
Senaste Nytt

ABB kammar hem amerikansk miljonorder

Publicerad av
Jessica Nejman - 11 jan 2017

Mer än 906 miljoner kronor (100 miljoner dollar), så mycket är ABB:s senaste order värd gällande upprustning av en historisk HVDC-länk i USA.

Ordern kommer från amerikanska vatten- och elbolaget Los Angeles Department of Water and Power (LADWP). Ordern omfattar modernisering av befintliga HVDC-omriktarstationen i Sylmar i Kalifornien. Stationen ska utgöra en viktig del av kraftlänken mellan nordvästra USA och södra Kalifornien som driftsattes 1970.

Omriktarstationen i Sylmar, som ligger norr om Los Angeles, är den södra stationen för Pacific DC Intertie, en 1 360 km lång HVDC-länk som går till omriktarstationen i Celilo i närheten av Columbiafloden i Oregon. Pacific DC Intertie leder elektricitet från nordvästra USA till hela tre miljoner hushåll i området runt Los Angeles.

Uppgraderingen kommer att präglas väldigt mycket av digitalisering, som är den senaste versionen av ABB:s mest avancerade digitala styr- och skyddssystem MACH. Celilo, den norra omriktarstationen i länken, ska vara den första installationen i världen att uppgraderas till detta senaste styrsystem, skriver ABB. Andra viktiga komponenter i uppgraderingen av Sylmar-stationen är AC- och DC-filter, shuntreaktorer samt mät- och hjälputrustning.

Det digitala MACH-systemet övervakar, styr och skyddar maskinvaran i stationen och hanterar tusentals operationer. Systemet bidrar också till att skydda överföringslänken från oväntade störningar som blixtnedslag. MACH fungerar som hjärnan i HVDC-länken och har utformats att köra dygnet runt i decennier framöver. Det är försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. 

Annons

Annons

Dubbelt så höga elpriser än fjolårets

"Lägre vattennivåer i magasinen påverkar elpriset uppåt"

Enligt Bixias sommarprognos förväntas elpriserna i Norden hamna på i snitt 42 öre per kWh. Det är 40...

Annons