Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Solpaneler med dubbar - fyra gånger så verkningsfulla

Publicerad av
Simon Matthis - 22 okt 2013

De flesta solceller med hög verkningsgrad består av tjocka lager av olika material för att absorbera solljuset. Nu finns också nya lågkostnadsalternativ med tunnare skikt av Ijusabsorberande material, men deras tunnhet begränsar också deras möjlighet att utvinna energi ur solljuset.

En ny forskningsstudie visar att små aluminiumdubbar fästa på solpanelerna, som ”fångar in” solljuset till det ljusabsorberande skiktet, kan höja verkningsgraden med 22 procent för alla typer av solpaneler.

I mikroskop ser solpanelerna ut som att de sitter ihop som legoklossar.

– Under de senaste åren både effektiviteten och kostnaden för kommersiella solpaneler förbättrats, men de är fortfarande dyra jämfört med fossila bränslen. När bara det absorberande materialet kan utgöra upp till hälften av kostnaden för en solpanel, har vårt mål varit att minimera mängden material som behövs, säger Nicholas Hylton, institutionen för fysik vid Imperial College London och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Tidigare försök med att tillverka solpaneler med dubbar av guld eller silver för att uppnå en motsvarande ”ljusböjande” effekt har inte slagit väl ut. Det har däremot aluminium, som endast reflekterar ljuset utan att absorbera något av det, samtidigt som det är betydligt billigare och rikligt förekommande.

Enligt forskarna gör tekniken det också möjligt att tillverka mer flexibla solpaneler, som kan fästas på krökta ytor.

Studien har gjorts av forskare vid Imperial College London och publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Annons

Annons

Annons