Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Internt bråk i S efter utspel om kärnkraft

Foto: Olga Frankson
Foto: Olga Frankson
Publicerad av
Tommy Ekholm - 13 sep 2013

Efter Magdalena Andersson utspel om avveckling av kärnkraften höjs nu kritiska röster inom Socialdemokratiska partiet. Flera tunga S-profiler kräver nu att Stefan Löfven gör klart att S är öppna för bygget av nya kärnkraftsreaktorer, skriver Dagens Industri.

Magdalena Andersson sade i veckan att Socialdemokraterna ville återuppta avvecklingen av kärnkraften. Hennes uttalande har givit upphov till kraftiga reaktioner inom partiet.

– Vi får inteslarva bort konkurrenskraften för den elintensiva industrin genom en ovarsam energipolitik, säger Anders Ferbe, ordförande för IF Metall och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, till DI.

Partiledaren Stefan Löfven gjorde under sin tid som Metall-ordförande klart att han var positiv till utbygg kärnkraft.

– Man måste vara väldigt noga med hur man uttrycker sig. Min inställning är väldigt klar. Den elintensiva industrin är oerhört beroende av konkurrenskraftiga elpriser och det gör att vi under överskådlig tid kommer att behöva kärnkraften, säger Anders Ferbe, till DI.

Tidigare SSU-ordföranden och blivande kommunalrådet i Luleå, Niklas Nordström delar Frebes uppfattning. – Socialdemokraternas politik kanaldrig vara att försämra för industrin och försämra för klimatet. Vi måste definitivt vara öppna för nya reaktorer med modern teknik, säger Niklas Nordström till DI.

Även kommunstyrelsens ordförande i Umeå kritiserar utspelet. – För mig är det otänkbart att ta bort kärnkraften under överskådlig framtid, det skulle vara ett hot mot hela basindustrin. Att avveckla reaktorer är omöjligt. Den energin går inte att ersätta. Då får vi en annan typ av samhälle, då försvinner basindustrin, säger Lennart Holmlund i Umeå, till DI.

Annons

Annons

Annons