Mötesplatsen för dig inom energibranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Eon Sverige deltar i EU-projekt

David Lillienberg, projektledare på Eon. Foto: Eon
David Lillienberg, projektledare på Eon. Foto: Eon
Publicerad av
Tommy Ekholm - 27 aug 2013

Som enda svenskt företag deltar Eon Sverige i forsknings- och utvecklingsprojektet Future Internet Smart Utility Services (Finesce), som ska utveckla smarta energiapplikationer.

Finesce-projektet ska genomföra tester i sju länder. Syftet är att utveckla en öppen it-infrastruktur som möjliggör att smarta energiapplikationer tas fram. 20 företag och organisationer, som representerar energi, avancerad informationskommunikation, forskning & utveckling samt universitet, deltar i projektet som stöds av EU.

– Projektet har ett primärt fokus på att ta fram nya innovativa informations- och kommunikationstekniklösningar för energibranschen. Detta möjliggörs genom olika tester kring bland annat smart energistyrning där företag från både telekom- och energiindustrin deltar. Projektet sätter effektiv energianvändning i bostäder och kommersiella fastigheter i fokus. Vi ska bland annat undersöka i vilken grad det är möjligt att skapa värden för systemet i stort genom att utnyttja den flexibilitet som finns i fastigheternas el och värmekonsumtion, säger David Lillienberg, projektledare för Eon Sveriges demonstrationsprojekt.

– I Malmöstadsdelen Hyllie genomför Eon det enda svenska demonstrationsprojektet inom Finesce. Vi ska koppla upp ett antal fastigheter mot vårt energiövervakningssystem och undersöka hur vi kan utnyttja byggnadernas flexibilitet för att balansera utbud och efterfrågan i närapå realtid.

Finesce-projektet ingår i EUs sjunde ramprogram och bygger vidare på tidigare EU-projekt för att förverkliga hållbara och smarta energilösningar. Projektet drivs med stöd från EU under perioden 2013-2015.

Annons

Annons

Annons