Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Frukostsamtal om framtidens energi

Publicerad av
Alarik Haglund - 05 jul 2013

Stigbjörn Lundgren bjöd fredagen den 5 juli under Almedalsveckan in till ett frukostsamtal med professor Hans Bernhoff vid Uppsala universitet, som forskar inom hållbar energi och som ingår i den stora EU-satsningen KIC InnoEnergy där företag och akademi samarbetar mot samma mål.

Tillsammans diskuterade de vad som krävs för att lösa samhällets energibehov i framtiden och de tog upp frågor som hur långt forskningen kommit, hur vägen från forskning till energiproduktion ska kortas ner och vilka hinder som finns på vägen.

Benhoff förklarade att mänskligheten står inför en enorm utmaning och han jämförde de ekonomiska kostnaderna för omställningen av energisystemet från fossila till förnyelsebara bränslen med uppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. Även om kostnaderna gör många oroliga menade han emellertid att man istället bör se möjligheterna, som att bara den solstrålning som träffar jorden motsvarar 12 000 till 13 000 gånger så mycket energi som hela den mänskliga förbrukningen.

Annons

Annons

Annons