Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Kärnkraftens comeback – det går sakta men säkert

Finland planerar att bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki. Bild: Fennovoima
Finland planerar att bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki. Bild: Fennovoima
Publicerad av
Simon Matthis - 08 apr 2013

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 tappade kärnkraften mycket av sin dragningskraft, men med små steg expanderar den återigen, framför allt i Asien. Flera tillväxtländer i Asien har återupptagit bygget av nya kärnkraftverk. Drivkraften är ett exploderande energibehov i takt med en snabb ekonomisk tillväxt.

Kina leder utvecklingen i år då landet startade upp det första kärnkraftverket i världen efter Fukushimaolyckan i Dalian i Liaoning-provinsen nyligen. I oktober förra året meddelade Kinas regering att den vill öka andelen kärnkraft i sin energiproduktion till 4 procent år 2020, från dagens blygsamma 1,8 procent.

I Indien byggs just nu sju nya reaktorer. Landets regering har sagt att de vill att 25 procent av elproduktionen ska komma från kärnkraft år 2050. Vilket förutsätter en enorm utbyggnad då dagens produktion motsvarar endast 1,8 procent av Indiens totala elproduktion.

Enligt IAEA:s senaste prognos kommer kärnkraften att öka med 26 procent i världen de kommande 16 kommande åren. Beräkningen är baserad på kraftigt ökade energibehov på tillväxtmarknaderna.

– Kärnkraft är fortfarande den billigaste energikällan, om man bortser från anläggningskostnaderna. Och den är relativt fri från koldioxid, säger Charles Hufnagel, vice vd för den franska kärnkraftsreaktortillverkaren Areva, till The Korea Herald.

– Faktum är att efter olyckan i Fukushima beslöt endast två länder att avveckla sina kärnkraftsprogram - Japan och Tyskland. Men Japan har redan signalerat att de kommer återuppta driften av kärnkraftverk som stoppats. Nu framstår Tyskland som det enda undantaget, säger Charles Hufnagel vidare.

Utbyggnaden av ny kärnkraft är dock inte begränsad till tillväxtländer. USA gav till exempel förra året klartecken för fyra nya kärnkraftverk de kommande 34 åren.

Finland planerar ännu ett kärnkraftverk. Det är det nybildade företaget Fennovoima som aviserat att de kommer att bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, inte långt från den svenska gränsen på halvön Hanhikivi i Bottenviken.

I likhet med TVO:s kärnkraftverk i Olkiluoto kommer det i Pyhäjoki att byggas och drivas av ett företag med flertal ägare. Fennovoima ägs till 66 procent av Voimaosakeyhtiö SF, som i sin tur ägs av 69 regionala och lokala finska företag. De återstående delen ägdes först av Eon Kärnkraft Finland, men de beslöt i slutet av 2012 att avyttra sin del. 

Annons