Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 12 2018
Senaste Nytt

Estland först med ett stationsnät av snabbladdare för elbilar

Foto: ABB
Foto: ABB
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 feb 2013

Estland är det första landet i världen som har byggt ett nationellt snabbladdningsnät för elbilar. Tekniken kommer från ABB.

Stationsnätet för snabbladdning av elfordon med 165 webbanslutna snabbladdare för likström, tillverkade och levererade av ABB, har nu officiellt öppnats. DC-laddarna finns installerade i urbana områden med mer än 5 000 invånare och längs de större vägarna över hela landet. Därmed är nätet det tätaste i Europa. På de stora lands- och motorvägarna ligger stationerna med högst 60 kilometers avstånd, vilket ska göra att elbilar kan köra tvärs över hela landet utan att riskera att bli utan ström.

Till skillnad från konventionella laddare i bostadsområden som kräver upp till åtta timmar för att ladda en elbil klarar ABB:s DC-laddare att göra jobbet på 15-30 minuter. Snabbladdarna uppfyller standarden enligt CHAdeMO och kan användas för att ladda elfordon med likström upp till 50 kilowatt såväl som växelström upp till 22 kW. Laddarna kan användas för likström och växelström samtidigt, om så krävs.

– Det faktum att det blir enkelt att ladda bilen även ute på vägarna är ett av huvudskälen till att fler och fler estländare kommer att välja elbilar i framtiden, säger Estlands miljöminister Keit Pentus-Rosimannus. Hela vår transportpolicy bör grundas på uppfattningen att miljövänligt resande är det billigaste och enklaste alternativet.

ABB tog hem kontraktet 2011 och har färdigställt projektet på bara sex månader. I kontraktet ingår också ett femårigt avtal på tekniska drifttjänster till laddningsstationerna, vilka ansluts till det centrala driftsystemet via internet, samt till den bakomliggande IT-arkitekturen.

Annons

Annons

Annons