Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Bränslecellsbilar trotsade den skandinaviska vintern

Foto: Vätgas Sverige
Foto: Vätgas Sverige
Publicerad av
Henrik Ståhl - 15 aug 2012

De första resultaten från vinterns tester med vätgasdrivna bränslecellsbilar i Skandinavien visar en tillfredsställande driftsstabilitet utan påverkan av det kalla klimatet. Detta enligt Vätgas Sverige.

Under sex månader har bilar från Daimler, Hyundai och Think kört sammanlagt 62 500 kilometer och tankats med 750 kilo vätgas. Bilarna har använts till vardags av förare i Norge och Danmark, både för korta och långa resor. Temperaturen gick ibland ner till -20 grader, men varken detta eller längre tids parkering gav förarna några problem med bilarna. En full tank med vätgas räcker upp till 500 km och tiden för att fylla på låg konstant under fyra minuter.

I november 2011 öppnade projektet H2moves Scandinavia en storskalig tankstation i Oslo och påbörjade samtidigt demonstrationen av bränslecellsbilar i Oslo och Köpenhamn.

H2moves Scandinavia stöttas av EU-programmet Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, norska Transnova samt det danska EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Projektet fortsätter att löpa under resten av 2012 och ytterligare resultat kommer att presenteras i början av 2013.

Annons