Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 16 2017
Senaste Nytt

Grontmij genomför energieffektivisering i Ryssland

Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 jun 2012

Grontmij hjälper Nordiska Investeringsbanken, NIB, att utveckla ett långsiktigt finansieringsprogram som ska förbättra energieffektiviteten inom bland annat fjärrvärmeproduktion i Ryssland.

Konsultarbetet finansieras med anslag från svenska staten genom utrikesdepartementet och Sida.

NIB-programmet Russia Energy Efficiency Programme (REEP) ska hjälpa potentiella låntagare i Ryssland att utveckla projekt inom energieffektivisering. Medlen utlånas av NIB till ryska Gazprombank och eventuellt andra ryska banker för vidareutlåning till slutkunderna. NIB har hittills reserverat 60 miljoner euro för vidareutlåning till REEP-projekt.

– Energieffektivitetsprogrammet gynnar inte bara Ryssland utan även våra ägarländer. Genom den här satsningen vill vi bidra till att öka medvetenheten om energieffektivitet i Ryssland samtidigt som vi hoppas att programmet på sikt ska medverka till att minska gränsöverskridande utsläpp, säger Marjo Harri, ansvarig för utlåning till Ryssland på NIB.

Grontmij ska under två år framöver hjälpa NIB med att identifiera lämpliga projekt, göra energieffektivitetsanalyser och miljöbedömningar, arrangera utbildning av personal från Gazprombank och andra deltagande banker kring energieffektivitet och miljö.

Konsultteamet från Grontmij består av specialister inom energieffektivisering för industrier och fjärrvärmeproduktion. Grontmijs uppdragsledare arbetar för närvarande i ett energieffektivitetsprogram inom fjärrvärme åt den nordiska finansinstitutionen Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) i Ukraina.

– Det är väldigt roligt att får möjlighet att arbeta med ett energieffektivitetsprogram inom industri och fjärrvärme som kan bidra till viktiga miljöförbättringar, säger Per-Anders Tauson, chef för Grontmijs energidivision.

Annons