
Förbättrad trådlös strömöverföring

Forskare vid North Carolina State University i USA har utvecklat en metod som gör trådlös strömöverföring mer effektiv och mer funktionell, vilket till exempel skulle kunna möjliggöra trådlös laddning av elbilar och annan elektronik.
Det är sedan tidigare bevisat att det är möjligt att överföra ström trådlöst med hjälp av magnetisk resonans. Systemet fungerar genom att magnetiska vågor med en specifik frekvens skickas från en sändare till en mottagare, där de inducerar en elektrisk ström. Det är emellertid mycket viktigt att både sändaren och mottagaren är helt rätt inställda så att mottagarens resonansfrekvens stämmer överrens med de magnetiska vågornas frekvens. Även den minsta felinställning leder nämligen till att överföringen blir ineffektiv och att det mesta av strömmen går förlorad.
Eftersom en rad faktorer, som till exempel temperatur och närhet till andra magnetfält, kan påverka inställningarna är det emellertid lättare sagt än gjort att se till att systemet är rätt inställt.
När det gäller sändaren finns det metoder som låter forskarna göra inställningar med hög precision, men forskarna vid North Carolina State University har nu även tagit sig an mottagaren genom att ta fram en prototyp som automatiskt ställer in mottagarens egenfrekvens efter frekvensen på de magnetiska vågorna från sändaren.
– Vi är optimistiska att denna teknik tar oss ett steg närmare att förverkliga fungerande system för trådlös strömöverföring som kan användas under verkliga omständigheter, säger Dr. Srdjan Lukic vid North Carolina State University.

För första gången på 25 år bygger Göteborgs Stad en helt ny gymnasieskola. Det är en i många...

Annons

Kamstrups helt nya databaserade analysverktyg, Heat Intelligence, kombinerar mätdata från...


Klimatdialogen är ett gemensamt initiativ från Riksbyggen, SABO och Energiföretagen Sverige. Den är...

Annons

Erfarenheten globalt visar att energibolag är speciellt skadeutsatta. Till exempel kraftvärmeverk...

En fördubblad vindkraftsproduktion fram till 2022. Och om det fortsätter i den takten kommer vinden...


Sommartorkan medförde mindre elproduktion både från älvarna och vinden jämfört med 2017. Men...

Annons

Trenden är tydlig: efterfrågan på smart mätning av vatten är större än någonsin. Men för att smart...

Under 2018 hade vattenkraften och vindkraften en lägre elproduktion jämfört med 2017, på grund av...















































