Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Hissmofors: Betong säkrar berget under kraftverket

Uppåt 250 personer är just nu sysselsatta med bygget av den nya anläggningen i Hissmofors. Av dem arbetar 120 skift mellan sex på morgonen och midnatt. Foto: Jämtkraft
Uppåt 250 personer är just nu sysselsatta med bygget av den nya anläggningen i Hissmofors. Av dem arbetar 120 skift mellan sex på morgonen och midnatt. Foto: Jämtkraft
En skiss på det nya kraftverket. Sammanlagt är det 20 000 kvadratmeter betong som ska gjutas. Bild: Jämtkraft
En skiss på det nya kraftverket. Sammanlagt är det 20 000 kvadratmeter betong som ska gjutas. Bild: Jämtkraft
Publicerad av
Tommy Ekholm - 11 jun 2012

Om ett och ett halvt år ska den nya kraftanläggningen i jämtländska Hissmofors tas i drift. Tidsschemat för konstruktionen är pressat. Just nu jobbar drygt etthundra man skift med de mycket omfattande betongarbetena.

Byggprojektet i Hissmofors är en miljardinvestering från ägaren Jämtkrafts sida. Det innebär att en helt ny anläggning byggs. När anläggningen tas i drift kommer produktionskapaciteten i Hissmofors att öka med cirka 10 GWh, vilket motsvarar hushållsel till 1400 villor.

Elproduktionen i Hissmofors har varit igång sedan 1894. Kraftverket är Jämtkrafts största med en årsproduktion på 310 GWh. Den nya kraftstationen blir den sjätte i ordningen på platsen under de drygt 110 produktionsåren i Hissmofors.

Riven station

Projektet berör kraftstationerna som kallas numer tre och nummer fyra. Den förstnämnda är nu helt och hållet riven, medan halva station fyra är riven. De två återstående aggregaten i station fyra körs under byggtiden och raseras när den nya stationen tas i drift.

– Den nya kraftstationen byggs på platsen för station nummer tre och den ska ersätta produktionen från kraftstation fyra intill, förklarar Franz Birkl, projektledare för Jämtkraft.

Illa vald plats

Kraftstation nummer fyra byggdes 1939. Produktionen har fungerat friktionsfritt sedan dess. Men platsen för bygget var sällsynt illa vald. Anläggningen har nämligen fått omfattande sprickbildningar i vissa av betongkonstruktionerna. Skadorna har sitt ursprung i att anläggningen är byggd på skifferberg – en bergart som har den egenheten att den sväller i kontakt med syre.

– Vi har nu säkrat berget genom att spruta ett lager betong över hela ytan. På så vis kommer inget syre ner till berget och omöjliggör att skiffern sväller.

Snart halvvägs

Ungefär 40 procent av betongarbetena är gjort i skrivande stund. Sammanlagt är det cirka 20 000 kubikmeter som ska gjutas.

Den stora utmaningen är den pressade tidplanen, enligt Franz Birkl.

– Uppåt 250 personer är just nu sysselsatta. Av dem arbetar 120 skift mellan sex på morgonen och midnatt.

Flera nationaliteter

Arbetsplatsen är påfallande internationell. Huvuddelen av arbetarna är polacker som arbetar för en underentreprenör till NCC. Stålleveranserna, intagsluckor, grindar med mera levereras från Polen. Turbiner och Generatorer kommer från Svenska Andritz hydro AB.

Huvudspråken på arbetsplatsen är svenska och engelska. All viktig dokumentation är på engelska, svenska och polska.

Byggnadsentreprenör är NCC i Östersund. Totalprojektör är Sweco AB.

Dagliga studiebesök

Själva konstruktionsarbetet har också väckt stort intresse.

– Nästan dagligen tar vi emot studiebesök från skolor, föreningar och olika typer av företag, säger Franz Birkl.

 

Under hösten nästa år ska anläggningen vara redo att provköras för att tas i skarp drift i oktober.

Annons