Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Eon säljer Sakab till Ekokem

Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jun 2012

Eon säljer samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Sakab, arbetar med olika behandlingsmetoder för många olika flöden med farligt avfall. Köparen är det finska företaget Ekokem.

– Avyttringen är helt i linje med Eons strategi att fokusera på sin kärnverksamhet inom energiområdet. Med den nya ägaren kommer Sakab att bli en del av en internationell koncern inom området farligt avfall, säger Jonas Abrahamsson, vd för Eon Sverige.

Sakabs verksamhet är indelad i tre huvudområden: två linjer för förbränning, en linje för marksanering och en linje för oorganiskt avfall. Bolagets huvudanläggning ligger sedan 1983 utanför Kumla. Under årens lopp har anläggningen vuxit och förbättrats, både i termer av kapacitet och att kunna uppfylla nya krav. Sakab har även cirka tio försäljningskontor och mellanlager i Sverige, och 150 anställda.

Ekokem bildades 1979. Ägarna är den finska staten, finska kommuner och ett stort antal industriföretag. Behandlingen av farligt avfall inleddes 1984 i Riihimäki i Finland. I dag strävar Ekokem efter att spara på naturresurserna genom att förbättra kundernas material- och energieffektivitet. Och genom att tillhandahålla lösningar inom områdena återanvändning, återvinning, slutdeponering, och marksanerings- och miljötekniktjänster. Ekokem har 18 behandlingsanläggningar, mellanlager och försäljningskontor i hela Finland samt även internationella kunder.

Annons