Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

World Bioenergy Award till USA och Afrika

Harry Stokes, USA mottar World Bioenergy Award 2012. Foto: Elmia
Harry Stokes, USA mottar World Bioenergy Award 2012. Foto: Elmia
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 maj 2012

Vinnaren av World Bioenergy Award 2012 är Harry Stokes, USA.  Harry Stokes har byggt upp, finansierat och lett Project Gaia som syftar till att förbättra hälsan, ekonomin och livskvaliteten för ett mycket stort antal familjer i utvecklingsländer. Harry Stokes har lett ett världsomspännande initiativ som främjar tekniker för att producera och använda alkoholbränslen vid matlagning och för hushållsutrustning.

Målet är att afrikanska familjer ska kunna laga sin mat på ett rent, effektivt, billigt och säkert sätt, samtidigt som de minskar sitt beroende av tidvis bristande resurser som ved, kol, gödsel, kvistar, gräs och liknande. – Harry Stokes var även en av finalisterna år 2010. Omfattningen av hans gärning är enorm och fördelarna med att hjälpa utvecklingsländer att använda sig av rena, förnybara och inhemska bränslen omfattar flera dimensioner, säger Kent Nyström, ordförande för WBA och medlem i juryn.

Sex finalister valdes ut av juryn. I juryn ingick ledamöterna i World Bioenergy Associations styrelse och arrangören av World Bioenergy 2012.  – Årets finalister bestod av företagsledare, statliga befattningshavare och forskare från Indien, Ryssland, Spanien, Storbritannien och USA. De har alla på ett avgörande sätt främjat olika områden och grenar inom den globala bioenergisektorn och de visar på sektorns mångfald – från småskalig teknik som används i hushållsarbete och matlagning i fattiga länder till storskaliga biobränsleanläggningar, säger Jakob Hirsmark, initiativtagare till utmärkelsen och medlem i juryn.

Den första utmärkelsen tilldelades den brasilianske forskaren Laercio Couto 2010. Coutos forskning om eukalyptusodlingar leder till stora minskningar av koldioxidutsläpp när biomassan ersätter fossila bränslen vid energiproduktion.

Annons