Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Nyvaknat intresse för kärnkraft i Storbritannien

Brittiska kärnkraftanläggningen Hinkley Point. Foto: Robin Somes
Brittiska kärnkraftanläggningen Hinkley Point. Foto: Robin Somes
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 maj 2012

Storbritannien går en ny guldålder för kärnkraften till mötes när allt fler planer på att bygga nya kärnkraftverk ser dagens ljus, samtidigt som initiativ tas för att hantera kärnavfallet från de gamla anläggningarna.

För det första förordar den brittiska regeringens energiproposition bygget av nya kärnkraftverk, det ses som en nyckelfaktor för att trygga energiförsörjningen. Problemet är att vissa kärnkraftsbolag lagt sina planer på ny kärnkraft på hyllan, oroliga som de är för att deras intäkter skulle pendla upp och ner på en öppen energimarknad och inte garantera dem de säkra inkomster de behöver för att kunna rättfärdiga jätteinvesteringar i ny kärnkraft.

Tyska Eon och RWE har till exempel gett upp sina kärnkraftplaner Storbritannien av den anledningen, skriver BBC. Men nu föreslås att energipropositionen ska erbjuda utvecklare av ny kärnkraft inkomstgarantier för att ge dem en säkerhet. Det kommer att finansieras via en avgift på energianvändningen som alla medborgare får vara med och betala, vilken kan uppgå till så mycket som 100-200 pund som läggs ovanpå varje konsuments elräkning. Men förslaget kan ses som en subvention och därför bryta mot EU:s lagstiftning, är en invändning som framförts. Regeringen ser det dock inte initiativet som en subvention utan som en inkomstgaranti som också kan ges till utvecklare av förnybar energi.

Annons