Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Byråkrati sinkar Polens kärnkraftsprojekt

Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 maj 2012

Polens planer på att bygga ett kärnkraftverk har försenats av byråkratiskt krångel, uppger Reuters. PGE, Polens största energibolag, uppgav för flera månader sedan att en teknisk konsult kommer utses för att vara dem behjälpliga vid valet av kärnteknik. Men ännu har inget hänt.

Polen planerar att starta upp driften av sitt planerade 3GW-verk 2023 och fördubbla kapaciteten till 2030. Med kärnkraft vill Polen komma bort från sitt beroende av förorenande kolkraft och stimulera sin växande ekonomi.

Planerna har väckt intresse hos GE Hitachi, Areva och Westinghouse.

För närvarande produceras omkring 95 procent av Polens el i kolkraftverk. Polen sitter också på EU: s största kolreserver.

För att minska sina koldioxidutsläpp, som Polen är tvunget till genom sitt EU-medlemskap, tog landet 2006 åter upp ett kärnkraftsprogram.

Hanna Trojanowska, ansvarig för landet kärnkraftsprogram, har sagt att Polen åtagit sig att införa alla bestämmelser som krävs för upprättandet av ett fast legalt ramverk för upphandlingsprocessen av kärnkraftverket till slutet av juni i år.  Trojanowska sade också att landets miljöskyddsfond kommer att hämta in anbud för bygget av en ny kärnavfallsanläggning, intill en an annan som redan finns på plats i Rozen.

Annons