Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Skellefteå Kraft sätter BioStor i viloläge

Foto: Skellefteå Kraft
Foto: Skellefteå Kraft
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 maj 2012

Skellefteå Krafts styrelse har fattat beslut om att sätta pelletsproduktionen vid bioenergikombinatet i Storuman i viloläge. Enligt bolaget är bakgrunden höga biobränslekostnader och en pressad pelletsmarknad. – Det är tråkigt, inte minst med tanke på våra medarbetare som gjort sitt yttersta för att vända den negativa trenden. Dessvärre har inte åtgärdsprogrammet räckt till och viloläget är därför nödvändigt, säger Gunnar Eikeland, vd på Skellefteå Kraft.

Viloläget innebär att Skellefteå Kraft säkerställer och konserverar fabrikens skick för en möjlig omstart om marknaden förändras. Beslutet är förbehållet resultatet från de fackliga förhandlingar som genomförs inom kort.

Utgångspunkten är att BioStor sätts i viloläge så snart det är möjligt. Samtidigt ska leveranserna av fjärrvärme till kunderna säkerställas. För de drygt 20 medarbetarna på BioStor finns det gott hopp om att hitta arbetsuppgifter inom Skellefteå Kraft-koncernen. Främst med befintlig produktion av fjärrvärme i Storuman, men också inom andra delar av koncernen, till exempel inom de satsningar som görs på vindkraft i Blaikenområdet.

BioStor togs i drift 2008 för produktion av fjärrvärme, biopellets och bioel med råvaror från regionens sågverk och skogar. Fabriken brottades inledningsvis med tekniska problem, därtill har råvarupriserna ökat de senaste åren. Sedan i höstas har Skellefteå Kraft arbetat utifrån ett åtgärdsprogram med syfte att vända det negativa resultatet, vilket gett viss effekt, men inte tillräckligt. 

Annons