Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Räkna med tidigare vårflod

Foto: Vattenkraft
Foto: Vattenkraft
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 mar 2012

Kombinationen av det milda vädret med förhållandevis låg efterfrågan jämte god tillgång i vattenmagasinen håller elpriserna nere. Håller värmen i sig kan vi förvänta oss en tidigare vårflod än normalt. För närvarande är tillrinningen det dubbla mot det normala för årstiden med cirka 2 TWh. Det skriver Bixia i sin energirapport.

Rapporten visar att just nu är det elmarknadens grundläggande parametrarna tillgång och efterfrågan väldigt tydliga. När det gäller tillgången har vi en mycket god hydrologisk balans som beräknas till +8 TWh i vecka 12 och det är gott om vatten i vattenmagasinen. Dessutom blåser det stundtals gynnsamt för vindkraftsproduktionen. Kapaciteten i kärnkraften är i skrivande stund drygt 80 procent.

När det gäller efterfrågan bidrar det milda vädret med temperaturer i Norden på flera grader över det normala till mindre konsumtion. Även den rådande lågkonjunkturen som ger mindre elanvändning i industrin håller nere elpriserna.

– Vi har oroliga omvärldsfaktorer som påverkar bränslepriserna och valutan men har alltjämt förhållandevis stabila elpriser här hemma, säger Joakim Borén, privatmarknadschef på Bixia.

I den kommande tiodygnsprognosen för vädret kommer vi att få såväl högtryck som lågtryck men i snitt medeltemperaturer över det normala. Normalt brukar den så kallade vårfloden komma kring vecka 18 i Sverige.

– Håller det milda vädret i sig kan vi räkna med en vårflod flera veckor tidigare. Det fortsatt milda vädret är positivt i flera aspekter eftersom avsmältningen då sker mera successivt, säger Joakim Borén.

Annons