Mötesplatsen för dig inom energibranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Polen redo att utveckla kärnkraft

Polens premiärminister Donald Tusk öppnar för kärnkraft i landet. Foto: PL Przemek
Polens premiärminister Donald Tusk öppnar för kärnkraft i landet. Foto: PL Przemek
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 feb 2012

Enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza har Polens premiärminister Donald Tusk nyligen meddelat att landet är fast beslutet att utveckla ett eget kärnenergiprogram.

– Den växande skepsisen mot kärnkraft ändrar inte vår hållning i frågan, särskilt som 16 av EU:s medlemsstater fortfarande vill fortsätta med sina egna kärnkraftsprogram eller planerar att starta upp nya, som är fallet med Polen, sade Donald Tusk enligt Gazeta Wyborcza.    

Polen planerar att starta sitt första kärnkraftverk tidigast 2020 som ett försök att bredda sina energikällor och avbryta sitt beroende av rysk olja och gas.

Det statsägda polska energibolaget Polska Grupa Energetyczna (PGE) har tidigare meddelat att det finns tre möjliga etableringsorter för ett kärnkraftverk i Polen som de tittar närmare på. Samtliga är belägna vid Östersjön: Żarnowiec, Choczewo och Gąski. 92 etableringsorter övervägdes först, men urvalet har sedan dess begränsats till dessa tre. Tillgång till vatten för att kyla ned anläggningen är av avgörande betydelse för dess placering.

Annons

Annons

Annons