Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Ny supraledare kan revolutionera energiöverföring

Jämfört med traditionella kopparledningar har supraledande elledningar både högre kapacitet och mindre förluster. Dessutom tar de mindre plats. Foto: Fortum
Jämfört med traditionella kopparledningar har supraledande elledningar både högre kapacitet och mindre förluster. Dessutom tar de mindre plats. Foto: Fortum
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 feb 2012

En grupp forskare vid Tel Aviv University i Israel har skapat nästa generations supraledande elledning, som kan transportera runt 40 gånger så mycket elektricitet som en vanlig kopparledning av samma storlek.

Nackdelen med kopparledningar är att en del av den energi som transporteras går förlorad på grund av elektrisk resistans och istället går åt till att värma upp ledningen. Supraledare, som hålls nerkylda med hjälp av ett konstant flöde av billigt och lättillgängligt flytande kväve, har däremot ingen resistans och är därför mycket effektivare som elektriska ledare.

Att hitta ett lämpligt supraledarmaterial har länge varit en utmaning då de antingen är för sköra eller för dyra för att tillverka i stor skala. De israeliska forskarnas lösning är en supraledande elledning gjord av fibrer av safirkristaller.

Denna innovativa supraledare, som inte är mycket tjockare än ett hårstrå, skulle vara ideal för att förse storstäder med stora mängder ström, eftersom den har större strömkapacitet och tar betydligt mindre plats än dagen elledningar. Den skulle också kunna göra förnyelsebara energikällor som solenergi och vindkraft, som ofta befinner sig på avlägsna platser, mer effektiva tack vare att den kan transportera energin långa sträckor utan att den går förlorad.

Annons