Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Viktigt välja rätt rörligt elavtal

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 feb 2012

Det har blivit allt vanligare med två varianter av rörligt elprisavtal. Som konsument är det viktigt att välja rätt. Det ena är oftast dyrare och kan inte sägas upp när som helst.

Det ena avtalet om rörligt elpris är löpande, det vill säga löper tills konsumenten säger upp det. Och det kan göras när som helst, till exempel om man vill välja en annan elhandlare. Det andra rörliga löper på ett år och kan alltså inte sägas upp förrän året har gått.

Energimarknadsinspektionen vill att konsumenterna är uppmärksamma på vilken typ av rörligt avtal de väljer.

EI och sajten elpriskollen.se har jämfört priserna på de två avtalen under det senaste året. Jämförelsen visar att rörligt 1 år varit dyrare än rörligt löpande. Konsumenter som bundit sig under ett år till en elhandlare har betalat i snitt 1 öre mer per kilowattimme. Nu under februari är rörligt 1 år i snitt 4 öre dyrare än rörligt löpande.

När du jämför elavtal, titta då efter jämförpriset. I det ingår alla rörliga och fasta kostnader samt skatt och moms.

Det elpris som en genomsnittlig privatkund i Sverige betalar består till 40 procent av elhandelskostnaden och till 20 procent av kostnader för elöverföring (elnäten). Resterande 40 procent består av skatter och avgifter.

(TT)

Annons