Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 21 2018
Senaste Nytt

Vattenfall satsar på vågkraft vid Shetlandsöarna

Foto: Pelamis
Foto: Pelamis
Publicerad av
Tommy Ekholm - 17 nov 2011

Vattenfall har tillsammans med Shetlandsöarnas kommunalråd och Shetland Charitable Trust undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt ta fram en plan för utvecklingen av havsenergi på och omkring öarna. Primärt kommer fokus att ligga på utvecklingen av ett 10 MW pilotprojekt.

Avtalet om detta samarbete, där såväl privat som samhällelig och offentlig verksamhet deltar ska driva på tillväxten inom havsenergi på Shetlandsöarna, skrevs under den 15 november.

Veijo Huusko, Ocean Energy-chef vid Vattenfall, säger att Shetlandsöarnas marina historia och erfarenhet från omfattande offshoreutvinning av både olja och naturgas innebär att platsen är idealisk för den här typen av utveckling av förnybar energi.

– Det här samarbetet är en unik möjlighet att få bygga upp ett nära samarbete med samhället här för att planera en hållbar utveckling redan från början inom den här växande branschen, säger Veijo Huusko.

Shetlandsöarna har identifierats som en strategisk nyckelposition av Vattenfall för iscensättandet av Pelamis-tekniken, bland annat på grund av de förträffliga resurser öarna kan erbjuda. Bland annat möjligheten att ansluta till det landbaserade elnätet och de synergimöjligheter som erbjuds i och med de lokala färdigheter och förmågor som har byggts upp kring olje- och gasindustrin.

Vattenfall hoppas att kunna ha pilotprojektet för 10 MW vågkraft på plats vid Shetlandsöarna 2015.

Annons